گمرک در مجموعه نکاتی که از وضعیت تجارت خارجی کشور در سال۱۴۰۲ منتشر کرده، اعلام کرد که صادرات فرش دستباف ایران از رکورد ۲میلیارد دلاری سالانه خود در دهه۷۰ و میانگین ۵۰۰میلیون دلاری در سالدر ۱۰ سالپیش از تحریمها، به کمتر از ۵۰میلیون دلار در سال۱۴۰۲ رسیدهاست.
بر این اساس سهم صادرات فرش دستباف ایران از کل صادرات غیرنفتی، از ۱.۳درصد در سال۱۳۹۱ به ۰.۰۹درصد در سال۱۴۰۱ رسیدهاست. متوسط رشد سالانه ارزش صادرات فرش دستباف ایران به نقاط مختلف جهان طی سالهای ۱۳۹۱ تا ۱۴۰۱برابر با منفی ۱۹درصد بودهاست.
پیش از این هم یکی از گزارشهای معاونت بررسیهای اقتصادی اتاق بازرگانی تهران به این نکته اشاره کردهبود که سهم ایران از صادرات فرش دستباف در جهان در دوره ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۲ کاهشیافته و از ۲۵.۵درصد به ۷.۴درصد رسیده و در همین دوره زمانی سهم رقبای ایران از جمله هند، چین، نپال و پاکستان در حال افزایش بودهاست.
عامل اصلی سقوط صادرات فرش دستباف ایرانی، اعمال تحریمها است، بااینحال فعالان این حوزه معتقدند حتی با وجود تحریمها، با اصلاح برخی قوانین داخلی میتوان صادرات فرش دستباف را به رقمی بیشتر از رقم فعلی رساند. یکی از مهمترین این موانع، پیمانسپاری ارزی است. در همین راستا بر اساس بودجه۱۴۰۲، قرار بود میزان رفع تعهد ارزی فرش و صنایعدستی تا حد مواد اولیه کاهش یابد، اما این موضوع بعد از گذشت هشت ماه از سال۱۴۰۲، بالاخره در آبانماه ابلاغ شد.
با این حال کاهش میزان رفع تعهد ارزی برای فرش دستباف در لایحه بودجه سالجاری دیده نشد و پیگیریها در مجلس شورایاسلامی هم به دلیل مخالفت سازمان برنامه و بودجهبه نتیجه نرسید؛ بنابراین این قانون در بودجهسال۱۴۰۳ دیده نشد، بنابراین اجرای این قانون در سالجاری فعلا منتفی است، اما فعالان حوزه فرش پیشتر گفته بودند که همچنان بهدنبال راهحلی برای تمدید این قانون هستند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابه دارند، انتشار نمی یابند.